NEW YORK - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 5,4 miljard dollar (4,1 miljard euro), tegen 3,7 miljard dollar in het voorgaande kwartaal. 

De baten gingen op kwartaalbasis met 24 procent omhoog tot 27,4 miljard dollar. Dat maakte het concern vrijdag bekend.

JPMorgan Chase behaalde betere prestaties bij de zakenbankdivisie, die adviseert bij fusies en overnames en beursgangen begeleidt. De inkomsten bij dit onderdeel stegen tot 7,3 miljard dollar, tegen 4,3 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2011. De inkomsten uit de dienstverlening voor consumenten stegen tot 7,6 miljard dollar, van 6,4 miljard dollar in het voorgaande kwartaal.

Winst per aandeel

De winst per aandeel kwam over het afgelopen kwartaal uit op 1,31 dollar, tegen 1,28 dollar een jaar eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een winst van 1,18 dollar per aandeel.

Topman Jamie Dimon toonde zich tevreden met de resultaten, maar waarschuwde wel dat de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt nog niet voorbij zijn. Hij verwacht dat de verliezen en kosten door slechte hypotheken nog enige tijd zullen aanhouden.

JPMorgan Chase maakte bovendien bekend voor 15 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Het aandeel ging in de handel voorbeurs met 2,6 procent omhoog. JPMorgan Chase is de eerste grote Amerikaanse bank die met kwartaalcijfers naar buiten is gekomen.