AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met forse verliezen gesloten.

Tegenvallende berichten over de Chinese economie stapelden zich op de groeiende onrust over Spanje. Een terugval van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten gaf de koersen 's middags een extra duw.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,5 procent (4,76 punten) lager op 306,12 punten.

De MidKap zakte ook 1,5 procent, tot 514,98 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot 2,5 procent. Londen leverde 1 procent in. In Madrid en Milaan verloren de beurzen 3,5 procent.

Onder druk

De aandelenhandel stond al bij het begin van de dag onder druk door een onverwacht sterke terugval van de economische groei in China. Die kwam vorig kwartaal met 8,1 procent uit op het laagste niveau in bijna 3 jaar tijd. In de middaghandel kwam daar een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten overheen.

De zorgen over de schuldencrisis liepen verder op door het bericht dat Spaanse banken vorige maand ruim 316 miljard euro leenden bij de Europese Centrale Bank.

Dat is het hoogste bedrag ooit en bijna twee keer meer dan een maand eerder. De rente op 10-jarige Spaanse obligaties liep vrijdagmiddag weer op tot een fractie minder dan 6 procent.

Aegon

Financiële fondsen gingen zwaar onderuit. In Amsterdam leverden Aegon en ING 3 tot 4 procent in, net als Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt. In Parijs stond Société Générale onderaan met een verlies van bijna 6 procent.

De zorgen over Europa zetten ook druk op de waarde van de euro. Die zakte vrijdag tot 1,3080 dollar, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de beurzen op donderdag.

Air France-KLM

Air France-KLM was de grootste verliezer in de AEX met een min van 5,4 procent. Shell hield de schade beperkt tot een verlies van 0,2 procent. Onderzoek van het olieconcern heeft uitgewezen dat de olievervuiling in de Golf van Mexico een natuurlijke oorzaak heeft en niet van Shell afkomstig is.

In de MidKap hadden bouwbedrijven BAM en Heijmans het zwaar te verduren met verliezen van ruim 4 procent. Detacheerder Brunel stond bovenaan de index met een winst van 1,8 procent.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 103,10 dollar per vat en Brentolie zakte 0,4 procent tot 121,30 dollar per vat.