AMSTERDAM - BlackRock, een van 's werelds grootste investeringsfondsen, is bezig met het opzetten van een eigen handelsplatform voor obligaties. Zakenbanken worden daardoor buitenspel gezet, bericht The Wall Street Journal donderdag.

Via dit elektronische platform kunnen klanten van BlackRock met elkaar handelen in onder meer bedrijfsobligaties en hypotheekderivaten. Dit tegen een "geringe" vergoeding.

BlackRock beheert 3,5 biljoen dollar (2,6 biljoen euro) aan beleggingen. Volgens handelsdirecteur Richard Prager zal zijn platform de zakenbanken op Wall Street niet kannibaliseren, maar "als besparingen mogelijk zijn voor klanten, dan willen wij hen die ook geven".

Volgens The Wall Street Journal zijn bankiers, door de grote diversiteit aan obligaties, sceptisch over het plan. Een bedrijf als General Electric geeft bijvoorbeeld tientallen verschillende schuldpapieren uit, die baat hebben bij een grote markt met veel vraag en aanbod.

Als BlackRock toestemming krijgt van de beurswaakhond SEC, zou het platform voor het einde van het jaar gelanceerd kunnen worden.