AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met flinke winst gesloten. De graadmeters zetten in de middag eensgezind de koers naar boven in, na een afwachtende houding eerder op de dag. De beurshandel trok zich vooral op aan de hogere koersen op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,11 punten (1 procent) hoger op 310,88 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen klom 8,31 punten (1,6 procent) tot 522,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,3 procent.

Eerder op de dag was er wat onrust door Italië. Het land haalde donderdag 4,88 miljard euro op met de veiling van 3-jarige staatsleningen. De rente liep op tot het hoogste niveau sinds medio januari.

Woensdag moest het land ook al een hogere rente bieden om korte leningen te slijten. Daarmee kwam een eind aan de dalende trend die sinds eind vorig jaar werd ingezet.

Stijgers

Bij de sterkste stijgers in de AEX stonden AkzoNobel, Aperam, ArcelorMittal, SBM Offshore, DSM en Randstad met winsten tot meer dan 4 procent.

Shell was een daler onder de hoofdfondsen met een min van 1,1 procent door de vrees voor een olielek in de Golf van Mexico. Volgens een woordvoerder van het olieconcern zijn er echter geen aanwijzigingen dat de olievlek van Shell afkomstig is. Het zou gaan om een vlek van slechts zes vaten olie (van 159 liter).

KPN

KPN verloor 1,1 procent. Het telecomconcern hield donderdag de algemene aandeelhoudersvergadering en alle voorstellen zijn goedgekeurd door de aandeelhouders.

In Parijs steeg Carrefour 0,6 procent na bekendmaking van de omzetcijfers over het eerste kwartaal van 2012. Het Franse supermarktconcern liet daarbij weten opnieuw een moeilijk jaar te voorzien, waarin consumenten hun uitgaven verminderen. Carrefour wil zijn prijzen verlagen om klanten binnenboord te houden. De omzetcijfers lagen in lijn met de verwachtingen.

Nokia

Nokia zette in Helsinki de daling voort met een min van 7,2 procent. Woensdag zakte de Finse mobieltjesmaker al bijna 15 procent na een winstwaarschuwing.

In Londen gingen de mijnbouwbedrijven flink omhoog. Beleggers namen alvast een voorschot op de groeicijfers over de Chinese economie die vrijdag naar buiten komen. Zij verwachten dat die beter zullen uitvallen dan verwacht. Rio Tinto steeg 4,5 procent, BHP Billiton 2,8 procent en Xstrata 2,5 procent.

De euro was 1,3171 dollar waard, tegen 1,3110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 103,94 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,5 procent klom tot 120,86 dollar per vat.