Italië duurder uit met korte leningen

ROME - Italië heeft woensdag 11 miljard euro opgehaald met de veiling van korte staatsleningen. De rente die over de leningen moest worden betaald, lag voor het eerst sinds november hoger dan bij de vorige vergelijkbare veiling.

De Italiaanse overheid haalde 8 miljard euro op met een lening voor 1 jaar. Het gemiddelde rendement kwam daarbij uit op 2,84 procent. In maart volstond een rente van 1,4 procent.

Een lening voor 3 maanden bracht 3 miljard euro op, tegen 1,25 procent rente. Bij de vorige veiling in maart bleef het rendement beperkt tot 0,5 procent. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde.

Het rendement op korte Italiaanse leningen daalde sinds eind november een hoogtepunt van 6 procent werd bereikt. In maart werd het laagste niveau sinds augustus 2010 bereikt, mede dankzij de stortvloed aan goedkope kredieten die de Europese Centrale Bank aan de Europese bankensector gaf.

Spanningen

Italië brengt donderdag voor 5 miljard euro aan langlopende staatsleningen op de markt. Vorige week liepen de spanningen rond Spanje op nadat de Spaanse overheid slechts met moeite afnemers voor lange leningen had weten te vinden.

Duitsland moest woensdag bij een veiling van 10-jarige obligaties een rente bieden van 1,77 procent. Dat is het laagste niveau ooit. De vraag naar de veilig geachte leningen was echter niet overweldigend.

Duitsland ontving biedingen ter waarde van 4,1 miljard euro, terwijl er voor 5 miljard euro aan staatspapier beschikbaar was. Uiteindelijk leende Duitsland 3,87 miljard euro. Handelaren weten de tegenvallende vraag aan de lage opbrengst op de Duitse obligaties.

Lees meer over:
Tip de redactie