AMSTERDAM - Maritiem dienstverlener SBM Offshore is een intern onderzoek begonnen naar mogelijk ''ongepaste'' handelspraktijken die onlangs aan het licht zijn gekomen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend zonder verder in detail te treden.

SBM heeft externe adviseurs en accountants in de arm genomen om de zaak te onderzoeken. Verder wil het bedrijf jurist Sietze Hepkema toevoegen aan de raad van bestuur. Hij moet wereldwijd gaan toezien op een betere naleving van de regels door medewerkers van het bedrijf.

De benoeming van Hepkema wordt op 27 juni tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders van SBM. Hepkema treedt met onmiddellijke ingang op interimbasis alvast bij het bedrijf in dienst.

Volgens SBM zijn stappen ondernomen om de praktijken te beëindigen. Het interne onderzoek is bekendgemaakt aan de ''relevante autoriteiten'', aldus SBM.

Details

Hepkema liet in een reactie weten dat binnen 4 tot 6 weken duidelijk zal worden of extra maatregelen nodig zijn, zonder in detail te willen treden over de aard van de praktijken. Ook over de eventuele financiële gevolgen voor SBM wilde hij niks zeggen. ''Alle uitspraken daarover zouden speculatief zijn'', aldus Hepkema.

SBM heeft ook te kampen met problematische projecten in Noorwegen en Canada. De oplevering van het Yme-boorplatform in de Noordzee en het Deep Panuke-project in Canada heeft jaren vertraging opgelopen waardoor SBM fors moest afschrijven op de projecten.

Beleggers reageerden geschrokken op het nieuws dat SBM dinsdag naar buiten bracht. Het aandeel SBM stond in de ochtendhandel 8 procent lager.