AMSTERDAM - De Europese beurzen blijven vrijdag gesloten. In New York wordt vanwege Goede Vrijdag niet gehandeld, wel worden er belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt door de Amerikaanse overheid naar buiten gebracht.

Ook maandag is Europa nog dicht vanwege Pasen. Op die dag zijn beleggers wel actief in Japan en de Verenigde Staten. De Europese effectenbeurzen zijn donderdag na een wisselvallige handelssessie toch nog overwegend positief het lange paasweekeinde ingegaan.

Van overtuigend herstel na de forse koersverliezen van woensdag, toen zorgen over de Spaanse overheidsfinanciën de stemming drukten, was echter geen sprake.

AEX

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,3 procent in de plus op 314,91 punten. De MidKap-index steeg 0,2 procent tot 526,61 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,4 en 0,2 procent, terwijl de beurs in Frankfurt 0,1 procent lager eindigde.

De Amerikaanse effectenbeurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. Grote koersuitslagen bleven uit, mede omdat beleggers in afwachting zijn van belangrijke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag worden gepubliceerd.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot na een kalme handelsdag 0,1 procent lager op 13.060,14 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde eveneens 0,1 procent tot 1398,08 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won daarentegen 0,4 procent tot 3080,50 punten.