MADRID (ANP/RTR) - De rente op Spaanse obligaties is donderdagochtend opnieuw sterk opgelopen. Door de onzekerheid over de financiële toekomst van het land klom het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsleningen tot 5,86 procent. Dat is het hoogste punt sinds begin december vorig jaar.

De rente op de Spaanse obligaties stond aan het begin van de week nog op circa 5,4 procent. Woensdag nam het rendement door een moeilijke veiling van Spaans staatspapier al toe tot 5,7 procent.

Beleggers maken zich zorgen over de mogelijkheden van de Spaanse regering om het overheidstekort drastisch aan te pakken. Die vrees vertaalt zich in een hogere rente op de obligaties van Spanje. Een stijgende rente geeft aan dat de waarde van die schuldpapieren daalt.

Ook de Italiaanse rente ging donderdag verder omhoog, tot 5,5 procent. Woensdag lag het rendement op de 10-jarige Italiaanse leningen nog rond 5,4 procent.

De Spaanse en Italiaanse rentes liggen nog niet op het niveau dat in november op het dieptepunt van de schuldencrisis werd gehaald. Het rendement op Spaanse leningen klom toen tot 6,7 procent. De Italiaanse rente piekte die maand op 7,4 procent.