TOKIO - In Tokio is de beurs woensdag fors lager gesloten. De negatieve stemming werd veroorzaakt door de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment weinig voelt voor extra steunmaatregelen voor de economie.

De Nikkei verloor 2,3 procent tot 9.819,99 punten en zakte daarmee voor het eerst sinds 23 maart weer onder de 10.000 punten.

De volumes op de Japanse beurs waren echter bescheiden doordat de aandelenmarkten in Hongkong en Shanghai hun deuren gesloten hielden vanwege nationale feestdagen.

Technologie

Grote Japanse technologiebedrijven zoals Sony, Toshiba en Sharp, die sinds het begin van het jaar sterk zijn gestegen, werden van de hand gedaan.

Ook zorgden tegenvallende verkoopcijfers van Fast Retailing, eigenaar van de kledingketen Uniqlo, voor verliezen in de detailhandelssector. Het aandeel Fast Retailing sloot 5,7 procent lager.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag ook verliezen zien. In Seoul daalde de Kospi 1,5 procent en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,1 procent. Een onverwacht handelstekort van Australië wakkerde daarbij de vrees aan voor een groeivertraging in China. Australië exporteert veel grondstoffen naar China.