WASHINGTON - Fastfoodketen Burger King keert terug naar de effectenbeurs van New York. De hamburgergigant komt voor een deel in nieuwe handen.

Grootaandeelhouder 3G Capital kocht Burger King 2 jaar geleden voor 4 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) en haalde de hamburgerketen daarmee van de beurs.

Binnenkort verkoopt 3G echter een belang van 29 procent voor 1,4 miljard dollar aan een andere investeerder, het Britse bedrijf Justice Holdings. Het plan is dat dit bedrijf fuseert met de hamburgergigant en vervolgens aandelen gaat uitgeven.

Winst

3G Capital maakt enige winst op de deal: Burger King is op papier nu 4,8 miljard dollar (ruim 3,6 miljard euro) waard. De partijen hopen de transactie in juli te beklinken.

De aandelen Burger King worden naar verwachting binnen 3 maanden op Wall Street genoteerd. De huidige beursnotering van Justice in Londen wordt dan opgeheven.

Burger King ondervindt vooral in de Verenigde Staten grote concurrentie van fastfoodketens als McDonald's en Wendy's. In een poging nieuwe klanten te trekken presenteerde het 58 jaar oude bedrijf eerder deze week nieuwe menu's, waarop ook plaats is voor salades en vruchtendranken.