NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag in de middaghandel verder omlaag na de publicatie van de jongste notulen van de Amerikaanse centrale bank.

Daaruit bleek dat de Federal Reserve op dit moment weinig voelt voor extra steunmaatregelen voor de economie. Nog voordat de notulen openbaar werden gemaakt deed de handel al een stapje terug, na de sterke opmars van maandag.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 13.199,55 punten. De S&P 500 daalde 0,4 procent tot op 1413,31 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3113,57 punten.

Steunmaatregelen

In de notulen van de Fed viel te lezen dat slechts 'enkele' beleidsmakers denken dat er op korte termijn aanvullende steunmaatregelen nodig zijn als de groei van de economie afneemt of de inflatie langere tijd zeer laag blijft. Bij de vergadering in januari leek er nog een brede consensus daarover te bestaan.

De centrale bank toonde zich ook niet erg optimistisch over de huidige staat van de economie. De bank zegt tekenen te zien van een 'gematigde groei', maar legt ook veel nadruk op de hoge werkloosheid.

''Nu komt er geen kunstmatig zoetje van de Fed waar de markten zo gewend aan zijn geraakt'', zei een Amerikaanse analist na het bekend worden van de notulen. ''Mensen beginnen nu te begrijpen dat de markten zelf het werk zullen moeten doen''.

Kort na de opening van de beurzen kwam een cijfer over de fabrieksorders die bevestigde dat de Amerikaanse economie een gematigde groei doormaakt. De orders bleken in maart flink te zijn gestegen ten opzichte van de maand daarvoor, maar de groei viel lager uit dan economen hadden verwacht.

Verfrist

Analisten waren niet bezorgd over de terugtrekking op de Amerikaanse beurzen. ''De markt heeft een grote beweging achter de rug. Beleggers nemen nu wat rust en komen daar hopelijk verfrist uit''. Financiële fondsen hoorden bij de grootste dalers. Morgan Stanley verloor 2,9 procent en Bank of America raakte 2,1 procent kwijt.

Ook autoproducent General Motors leverde fors in. Het aandeel verloor 4,6 procent hoewel dinsdag bekend werd dat de autoverkopen in de VS in maart flink waren gestegen. Ford steeg met 0,2 procent.

De euro was dinsdag 1,3235 dollar waard, tegen 1,3340 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 104,15 dollar. Brentolie viel 0,3 procent tot 125,11 dollar per vat.