STOCKHOLM - De curatoren van het failliete Saab Automobile en twee van zijn dochterbedrijven hebben dinsdag bekend gemaakt dat de totale schuld van de Zweedse autofabrikant uitkomt op op 12 tot 13 miljard Zweedse kronen, oftewel 1,36 miljard tot 1,47 miljard euro.

De volledige nalatenschap wordt dinsdag 10 april gepubliceerd. Dit is ook de uiterste datum voor geinteresseerde partijen om hun laatste bod te plaatsen op bezittingen van Saab Automobile.

Curatoren Hans Bergqvist van advocatenkantoor Delphi en Anne-Marie Pouteaux van Wistrand zeiden dat een handvol partijen interesse heeft in faciliteiten van Saab in Zweden. Allen zijn ze geinteresseerd in het produceren van auto's in de fabriek in Trollhattan.

Youngman

De Chinese autofabrikant Zhejiang Youngman Lotus Automobile heeft al bevestigd belangstelling te hebben. Youngman was een van de investeerders die naar voren stapte om het worstelende Zweedse bedrijf te redden toen het vorig jaar in financiele problemen kwam en noodgedwongen bescherming tegen schuldeisers moest zoeken.

Die poging werd gedwarsboomd door General Motors dat weigerde de technologie, waarop de Saab modellen zijn gebaseerd, uit te licenceren aan een koper die een eventuele concurrent van de Amerikaanse autofabrikant in China zou kunnen worden.

Saab Automobile was eigendom van het Nederlandse bedrijf Swedish Automobile.