AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen verloren dinsdag flink terrein. Beleggers maakten zich zorgen over de economische situatie in Spanje en werden ook beïnvloed door de negatieve ontwikkeling van de graadmeters op Wall Street.

De Amsterdamse AEX-index sloot 4,36 punten lager (1,3 procent) op 322,03 punten. De MidKap-index verloor 2,96 punten (0,5 procent) tot 545,33 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden tot 1,1 procent. Parijs verloor 1,6 procent.

In Madrid zakte de beurs 2,7 procent. Spanje verwacht dat de staatsschuld dit jaar oploopt tot 79,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Europese Unie hanteert een schuldplafond van maximaal 60 procent van het bbp.

De Spaanse staatsschuld loopt de laatste jaren sterk op door de economische malaise en de vastgoedcrisis. Ook bleek dat de werkloosheid in Spanje is gestegen tot een nieuw recordniveau.

New York

De Europese beurzen kregen ook een slag mee van de handel in New York, waar de Dow-Jonesindex aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager stond. Beleggers wachten nog op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. De handel hoopt daarin aanwijzingen te ontdekken over verdere steunmaatregelen van de Federal Reserve.

Kort na de opening van de beurzen in New York bleek dat de fabrieksorders in de VS in februari met 1,3 procent zijn gestegen, iets lager dan de verwachting van economen. In januari was er nog sprake van een daling met 1,1 procent.

TomTom

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom een van de grootste dalers met een verlies van 3,8 procent. Dinsdag liet het bedrijf weten dat sommige types navigatiesystemen last hebben van een schrikkeljaarfout in de software. Ook bank en verzekeraar ING verloor 3,8 procent. Verffabrikant AkzoNobel daalde 2,7 procent na een adviesverlaging door zakenbank Nomura.

Air France-KLM verloor 0,4 procent, na het grootste deel van de dag in de plus te hebben gestaan. De verlieslatende luchtvaartmaatschappij Air France moet drastisch snijden in de kosten om zich te kunnen handhaven op het gebied van korte en middellange vluchten. Het uitgangspunt is een verlaging van de kosten met 20 procent.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3316 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104,65 dollar per vat en Brentolie viel 0,2 procent tot 125,25 dollar per vat.