NEW YORK - Wall Street wist maandag een verlies bij de handelsaanvang om te buigen in winst. Daarmee lijkt de positieve teneur in het eerste kwartaal door te zetten.

Het herstel was vooral te danken aan een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie. Vrijdag sloten de graadmeters het sterkste kwartaal in ruim twee jaar af.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 13.264,49 punten en de S&P 500-index ging 0,7 procent vooruit tot 1418,90 punten. De Nasdaq won 0,9 procent en kwam daarmee op 3119,70 punten.

Een half uur na de openingsbel werd bekendgemaakt dat de inkoopmanagersindex in de VS steeg van 52,4 in februari naar 53,4 in maart. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 53. Een stand boven 50 punten duidt op groei, daaronder is er sprake van krimp.

China

Eerder op de dag kwamen er ook inkoopmanagersindices naar buiten over de industrie in China en in Europa. De Chinese industrie kende de sterkste groei in een jaar, terwijl de Europese sector opnieuw kromp.

Het positieve cijfer over de Amerikaanse industrie zorgde vooral voor hogere koersen in grondstofgerelateerde fondsen. Aluminiumproducent Alcoa steeg 1,5 procent, fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuur Caterpillar ging 0,7 procent vooruit.

Olie

Ook de olieprijzen liepen flink op na het nieuws over de industrie. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder en kostte 105,17 dollar. Brentolie ging ook 2,1 procent in prijs omhoog naar 125,45 dollar per vat.

Cosmeticagigant Avon was een van de uitblinkers met een koerswinst van 17,2 procent. Het bedrijf maakte bekend een niet-bindend overnamevoorstel te hebben gekregen van rivaal Coty, dat 10 miljard dollar (7,5 miljard euro) zou willen betalen om Avon in te lijven.

Avon wees het bod af omdat het veel te laag zou zijn. Coty verklaarde zich bereid tot een hoger bod als het de boekhouding van Avon mag inzien.

Groupon

Groupon (min 16,9 procent) trok de aandacht in negatieve zin. De Amerikaanse advertentiesite heeft een veel groter verlies geleden in het vierde kwartaal dan eerder werd gemeld. Ook de omzet pakte lager uit dan verwacht. Volgens het bedrijf zit er een ''wezenlijke zwakte'' in het interne controlesysteem van de financiële rapportage.

De euro noteerde 1,3326 dollar in vergelijking met 1,3316 dollar bij het slot van de Europese beurzen.