AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met flinke winst dankzij een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie.

Eerder op de dag zorgden cijfers over de industrieën in China en Europa nog voor een positieve respectievelijk negatieve teneur onder beleggers.

De AEX-index sloot 0,9 procent hoger op 326,39 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 548,29 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,1 en 1,9 procent.

In de Verenigde Staten steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie, een barometer van de bedrijvigheid in de sector, van 52,4 in februari naar 53,4 in maart. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 53,0.

Eurozone

Eerder op de dag bleek al dat de industrie in de eurozone in maart opnieuw is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone staat al sinds augustus onder de 50, wat duidt op een krimp.

De industrie in de kernlanden Duitsland en Frankrijk vertoonde ook een krimp. Daarnaast liep de werkloosheid in de eurozone in februari op tot 10,8 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

In China steeg de industriële activiteit in maart daarentegen tot het hoogste niveau in een jaar. Dat was vooral te danken aan de groei van de orders.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste daler in de AEX met een min van 3,1 procent, gevolgd door Air France-KLM (min 1,2 procent) en Aperam (min 1,1 procent).

Philips leverde 0,9 procent in. Het elektronicaconcern heeft zijn televisieactiviteiten definitief ondergebracht in een samenwerkingsverband met het Taiwanese TPV Technology. Philips wordt voor 30 procent eigenaar van het nieuwe tv-bedrijf, TP Vision.

SBM Offshore

SBM Offshore was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 3,3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft een lease- en operatecontract getekend voor het drijvende productie- en opslagplatform Cidade de Ilhabela. Het contract heeft een looptijd van 20 jaar.

Van Lanschot klom 6,9 procent. Volgens analisten van ING verlicht de overname van Friesland Bank door Rabobank de druk om de aandelen Van Lanschot te verkopen. Friesland Bank heeft een belang van 23 procent in Van Lanschot. De Friese bank gaf vorig jaar aan het belang voor 2015 af te willen bouwen tot minder dan 10 procent.

De euro was 1,3316 dollar waard, tegen 1,3326 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 104,39 dollar per vat en Brentolie steeg ook 1,3 procent tot 124,45 dollar per vat.