NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag na een rustige handelsdag overwegend hoger gesloten. De Amerikaanse graadmeters sloten daarmee een sterk eerste kwartaal af.

De breed samengestelde S&P 500 boekte een kwartaalwinst van circa 12 procent, terwijl de technologiebeurs Nasdaq een koerswinst van ongeveer 21 procent behaalde.

De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag 66,22 punten (0,5 procent) hoger op 13.212,04 punten. De S&P 500 won 5,19 punten (0,4 procent) tot 1408,47 punten en de Nasdaq daalde 3,79 punten (0,1 procent) tot 3091,57 punten.

De beurshandel op Wall Street kreeg steun van een meevallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Dat is in maart naar het hoogste niveau gestegen in bijna een jaar. Ook kwam een beter dan verwacht cijfer naar buiten over de consumentenbestedingen in de VS in februari.

Noodfonds

Beleggers reageerden ook positief op de bekendmaking dat het Europese noodfonds wordt verhoogd naar 800 miljard euro. Spanje maakte vrijdag bekend dit jaar ruim 27 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen door te voeren.

In de Dow ging entertainmentconcern Walt Disney aan kop met een winst van 1,8 procent. Het aandeel profiteerde van een opwaardering. Computerfabrikant Hewlett-Packard volgde met een winst van 1,4 procent. Bank of America poetste een eerder verlies weg en steeg 0,4 procent.

Creditcardmaatschappij American Express zakte licht. De koersdaling had mogelijk te maken met berichten dat MasterCard en Visa met een veiligheidsprobleem te maken hebben.

RIM

Research In Motion (RIM) steeg 7 procent. De BlackBerryfabrikant heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet flink zien dalen en verlies geleden, vooral door een afgenomen verkoop van smartphones.

Verschillende toplieden, waaronder ex-bestuursvoorzitter Jim Balsillie, zijn opgestapt vanwege de slechte resultaten. Dit schrok beleggers echter niet af.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen vrijdag weer wat omhoog, na de stevige prijsdaling een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 103,09 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 122,99 dollar per vat.

De euro was 1,3340 dollar waard, tegen 1,3326 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.