TORONTO - Blackberryfabrikant Research In Motion (RIM) is in het meest recente kwartaal verder weggezakt. Het bedrijf verkocht 11,1 miljoen smartphones en kwam uit op een verlies van 125 miljoen dollar.

Dat blijkt uit een presentatie van de cijfers (pdf) over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van RIM. Dat kwartaal liep af op 3 maart.

In die periode verkocht RIM slechts 11,1 miljoen Blackberry's en een half miljoen Playbooks, de geplaagde tabletcomputer van het bedrijf.

Mede hierdoor kwam de omzet uit op 4,2 miljard dollar, een daling van 25 procent in vergelijking met een jaar eerder. Er werd bovendien een nettoverlies van 125 miljoen dollar behaald. Een jaar eerder was dit nog een winst van 265 miljoen dollar.

Storing

Uit de kwartaalcijfers blijkt bovendien dat de langdurige storing in het netwerk van RIM het bedrijf 54 miljoen dollar gekost heeft.

De fabrikant kampt al langer met tegenvallende cijfers. Het afgelopen anderhalf jaar zakte het marktaandeel in vooral de Verenigde Staten weg. In landen als Nederland en Engeland doet Blackberry het nog relatief goed.

Wereldwijd gezien glijdt het bedrijf echter steeds verder weg en pas aan het eind van 2012 worden nieuwe toestellen verwacht. Sinds eind januari heeft RIM een nieuwe CEO, maar onder zijn bewind lijkt weinig te veranderen.

Zakelijke markt

RIM heeft wel aangegeven dat het zich weer gaat richten op de zakelijke markt. Het bedrijf heeft slechts beperkt succes gehad met toestellen voor consumenten en wil zich nu focussen op zijn sterke punten. "We hebben het gevoel dat we niet zullen slagen als we proberen om voor iedereen een aantrekkelijk product te maken", aldus CEO Thorsten Heins.