AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag tegen het einde van het eerste kwartaal met winst gesloten.

Na drie verliesbeurten op rij sloegen beleggers hun slag. De handel kreeg steun van een akkoord over een vergroting van het Europese noodfonds en de omvangrijke hervormingen die Spanje vrijdag aankondigde.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,42 punten (0,8 procent) hoger op 323,51 punten. De MidKap-index klom 4,05 punten (0,8 procent) tot 543,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,5 tot 1,3 procent.

Noodfonds

De ministers van Financiën van de eurozone besloten vrijdag in Kopenhagen het Europese financiële vangnet voor in problemen geraakte eurolanden te vergroten tot 800 miljard euro. Het financiële vangnet, bestaande uit het tijdelijke en het permanente noodfonds, zou aanvankelijk een maximale capaciteit hebben van 500 miljard euro.

De al eerder toegekende steungelden aan Griekenland, Ierland en Portugal uit onder meer het tijdelijke noodfonds EFSF worden nu bij de nieuwe 500 miljard euro van het permanente noodfonds ESM opgeteld.

Spanje

De Spaanse regering gaat dit jaar voor ruim 27 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. De regering bevriest de salarissen van ambtenaren en pakt onder meer de vennootschapsbelasting aan. Verder werd bekend dat het Portugese begrotingstekort vorig jaar scherp is gedaald en onder de eisen van de EU en IMF is uitgekomen.

In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de sterkste stijger met een koerswinst van 3,3 procent. Uitzendconcern Randstad won 2 procent en navigatiedienstverlener TomTom steeg 1,9 procent.

ING

Bank en verzekeraar ING was met een verlies van 0,9 procent de grootste daler bij de hoofdfondsen. Telecombedrijf KPN ging 0,6 procent omlaag.

In de MidKap won Heijmans 2,2 procent. Het bouwbedrijf heeft een opdracht ter waarde van 22 miljoen euro gekregen van APM Terminals Rotterdam. Ingenieursbureau Arcadis klom 1,9 procent en tankopslagbedrijf Vopak ging 2,2 procent vooruit.

Kardan

Kardan verloor 1,8 procent. Het investeringsfonds heeft afgelopen jaar een verlies van 409 miljoen euro geleden. Het verlies, dat een jaar eerder nog beperkt bleef tot 29 miljoen euro, komt voor een groot deel door afschrijvingen op bezittingen in Midden- en Oost-Europa.

De euro was 1,3326 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag.

Olie

De olieprijzen gingen vrijdag weer wat omhoog, na de forse prijsdaling een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 103,21 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 123,15 dollar per vat.