Data en rentes bepalen beurshandel

AMSTERDAM - Beleggers zullen zich tijdens de komende beursweek voornamelijk bezighouden met macro-economische data en rendementen op staatspapier van Zuid-Europese landen.

Het jaarcijferseizoen is vrijwel volledig achter de rug, zodat veel richtinggevend bedrijfsnieuws niet voorhanden is.

Maandag wordt in Duitsland afgetrapt met de zogenoemde Ifo-index, die een indicatie geeft van het Duitse ondernemersvertrouwen in maart. In de Verenigde Staten staan dinsdag cijfers over het consumentenvertrouwen op de agenda.

Beleggers zullen daarnaast letten op de geldhoeveelheid in de eurozone, die voor woensdag op de rol staat en een indicatie kan geven van kredietverlening door financiële instellingen.

Teleurstellend

Afgelopen beursweek verliep teleurstellend. Tegenvallend macro-economisch nieuws zette de stemming onder druk, en zorgen over de wereldwijde economische ontwikkelingen kregen weer de overhand. ''De tegenvallende macro-economische cijfers zetten iedereen aan het denken'', aldus een beleggingsadviseur.

Zo bleek in de economische krachtcentra, China en Duitsland, de industriële productie gekrompen. Daar kwam een onverwacht sterke krimp van de industrie en de dienstensecor in de eurozone overheen. Ook waren er in de Verenigde Staten in februari minder nieuwe huizen verkocht dan economen hadden verwacht.

In Spanje en Italië liepen de rentes op staatspapier weer wat op. De Italiaanse premier Mario Monti uitte zondag zijn zorgen over de economische problemen in het buurland. ''Spanje heeft diepgaande hervormingen doorgevoerd op de arbeidsmarkt, , maar niet dezelfde aandacht gegeven aan de overheidsfinanciën'', aldus Monti.

Hij vreest dat de Spaanse schuldencrisis andere landen in de regio zal besmetten. ''De woorden van Monti zullen maandag naklinken op de beursvloeren'', aldus een handelaar.

Klein verlies

Vrijdag eindigde de Amsterdamse AEX-index met een klein verlies. De hoofdgraadmeter sloot 0,2 procent in de min op 326,19 punten. De MidKap eindigde een fractie hoger op 542,61 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen boekten winsten van 0,2 procent. Parijs sloot 0,1 procent hoger.

Wall Street ging met bescheiden winsten het weekeinde in. De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,3 procent hoger op 13.080,73 punten.

De technologiebeurs Nasdaq won 0,2 procent tot 3067,92 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1397,11 punten. Sinds begin dit jaar is de S&P 11 procent gestegen.

Tip de redactie