AMSTERDAM - Het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS neemt zijn Nederlandse concurrent TNT Express over.

Dat is maandag bekendgemaakt. De Amerikanen betalen 5,16 miljard euro voor het bedrijf, of 9,50 euro per aandeel.

Door het samengaan van de twee ondernemingen ontstaat een concern met een jaaromzet van 45 miljard euro. Met de overeenkomst komt een einde aan de jarenlange speculaties over een fusie van de twee bedrijven.

TNT Express liet zo'n 4 weken geleden, op 17 februari, weten een bod van 9 euro per aandeel af te wijzen. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven de voorbije weken in gesprek over een overname.

Moeilijk en geweldig

"Het is een moeilijke en een geweldige dag tegelijk voor de 77.000 werknemers van TNT Express.'' Dat zei bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard maandag in een toelichting op de overname door het Amerikaanse UPS.

''Het is moeilijk, omdat TNT trots is en het is dan altijd moeilijk om overgenomen te worden, maar het is ook een geweldige dag omdat we in combinatie met UPS een echte wereldleider kunnen worden.''

De bedrijven wilden maandag geen uitspraken doen over eventuele ontslagen bij TNT Express na de overname. ''Het is daar nog veel te vroeg voor'', aldus topman Scott Davis van UPS. De bedrijven willen 4 jaar de tijd nemen om te integreren.

UPS  zal de huidige rechten van TNT-medewerkers respecteren, zo gaf het concern aan, en wil in Nederland een 'center of excellence' creëren op het vlak van onder meer marketing en sales.

PostNL

Het bestuur en de raad van commissarissen van TNT Express steunen het bod. PostNL, houder van circa 29,8 procent van de aandelen TNT, heeft aangegeven zijn aandelen aan te zullen bieden. Bij een succesvolle afronding van de overname ontvangt PostNL een bedrag van 1,54 miljard euro.

Het overnamebod kan afgeblazen worden wanneer een derde partij een bod lanceert dat minimaal 8 procent hoger is dan de 9,50 euro per aandeel die UPS biedt. Het aandeel TNT sloot afgelopen vrijdag op 9,35 euro.

De vraag of TNT ook met branchegenoot FedEx heeft gesproken, ontweek Lombard. ''We zijn benaderd door UPS en hebben onszelf niet in de etalage gezet.'' TNT Express schat de kans dat FedEx nog een concurrerend bod zal doen in als ''onwaarschijnlijk'', zei een woordvoerder. ''Dan moeten ze wel heel snel zijn.'' 

Garanties

''De vraag is, hoe zit het met de garanties voor wat betreft werkgelegenheid? Het is fijn dat cao's worden gerespecteerd, maar voor hoelang?", zo stelt Egon Groen van FNV Bondgenoten in een reactie.

"Ik wil hierover zo spoedig mogelijk in gesprek met TNT Express. In het persbericht over de overname door het Amerikaanse UPS wordt niets gezegd over ontslagen.''

Oprichting

UPS werd in 1907 opgericht in Seattle door Claude Ryan en Jim Casey als de 'American Messenger Company'. Daarvoor gebruikten zij een lening van 100 dollar. Het bedrijf leverde verschillende diensten, van het bezorgen van brieven te voet of met de fiets, tot het leveren van medicijnen bij de mensen thuis. In 1913 nam het bedrijf zijn eerste auto in gebruik, een T-Ford.

6 jaar later verhuisde het naar Oakland, toen het ook de nieuwe naam United Parcel Service kreeg. Sinds 1975 is UPS actief in Europa. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Brussel. UPS, met een beursnotering in New York, maakt voor zijn logistieke activiteiten gebruik van een eigen luchtvaartmaatschappij.

De in 1946 opgerichte Australische pakketbezorger Thomas Nationwide Transport (TNT) kwam in 1996 in handen kwam van het oerhollandse post- en telecombedrijf Koninklijke PTT Nederland (KPN).

De overname moest helpen de vervoerstak van KPN, die 2 jaar later zelfstandig verder zou gaan onder de naam TPG (TNT Post Groep), tot een speler van wereldformaat te maken. TNT Express bezorgt pakketten en vracht in meer dan 200 landen. Het bedrijf heeft 77.000 mensen in dienst, van wie ruim 4000 in Nederland. De omzet bedroeg vorig jaar 7,25 miljard euro.