Houden beurzen de opmars vol?

AMSTERDAM - Aandelenbeurzen in onder meer Europa en de Verenigde Staten hebben zich sinds het begin van de herfst gestaag omhooggewerkt. De hamvraag voor beleggers is of de opmars aanhoudt.

De AEX-index sloot vrijdag op 336,17 punten, de hoogste stand sinds de zomer. De S&P 500 sloot voor het eerst sinds mei 2008 boven 1400 punten. Of die opmars aanhoudt, daarover zijn de meningen verdeeld.

Hoofd beleggingen Gemma Godfrey van Brooks Macdonald Asset Management denkt dat de opmars snel ten einde komt, zeker als er slecht macro-economisch nieuws komt of de eurocrisis weer oplaait.

''Ondanks de economische groei in de Verenigde Staten blijven er negatieve factoren spelen. Hoewel het aantal banen groeit, nemen de lonen bijvoorbeeld niet toe. Dat betekent dat het besteedbare inkomen van consumenten ook niet stijgt. Daarnaast bestaat het gevaar dat de inflatie flink gaat oplopen.''

Inhaalslag

Topman Jack Bouroudjian van handelshuis Bull and Bear Partners is juist optimistisch gestemd. ''De rally vindt over een breed front plaats met geld dat lange tijd 'geparkeerd' was uit onzekerheid over onder meer de kracht van de economie en de Europese schuldencrisis. Een heleboel fondsbeheerders stappen nu in de markt om een inhaalslag te maken.''

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leek zondag ook te hinken op twee gedachten. Enerzijds ziet zij tekenen van stabilisatie, onder meer steeds betere macrocijfers uit de Verenigde Staten en de stappen die Europa heeft gezet in de bestrijding van de schuldencrisis.

Anderzijds waarschuwde Lagarde dat de hoge schulden in geïndustrialiseerde landen en stijgende olieprijzen de volgende gevaren vormen voor de wereldeconomie.

Griekenland

Het IMF liet zich vrijdag nog somber uit over de crisis in Griekenland. Volgens de geldschieter is meer steun aan het land nodig om een wanordelijk bankroet van Griekenland te voorkomen. Volgens het IMF hebben Griekse banken te kampen met een acuut liquiditeitsprobleem door het grote aantal slechte leningen.

Schattingen wijzen op verliezen voor de banken over de komende 3 jaar van 30 tot 35 miljard euro, aldus de IMF-economen. Er is 50 miljard euro aan steun voor de banken nodig, meent het fonds.

Cruciaal

De grote vermogensbeheerder en obligatiebelegger Pimco vreest dat Portugal voor het eind van dit jaar meer steun nodig heeft om een bankroet te vermijden. Het land kreeg al 78 miljard euro van de Europese Unie en het IMF, maar volgens topman Mohamed El-Erian van Pimco is dat onvoldoende.

Hij verwacht dat de private sector een grote rol zal spelen in verdere steun aan Portugal. In het tweede steunpakket voor Griekenland, dat onlangs werd beklonken, was de rol van de private partijen ook cruciaal.

Tip de redactie