Beleggingsfouten voor groot deel aangeboren

AMSTERDAM – Verkeerde beleggingsbeslissingen zijn voor een groot deel aangeboren. Dat concluderen onderzoekers aan de hand van een studie onder Zweedse tweelingen.

Henrik Cronqvist en Stephan Siegel hebben voor hun studie ‘Why Do Individuals Exhibit Investment Biases?’ ruim 15.000 tweelingen onderzocht, waarvan ruim 4600 eeneiige.

Ze vergeleken gegevens van de Zweedse belastingdienst met het Zweedse tweelingenregister, het grootste ter wereld. Daaruit konden ze indirect gedetailleerde gegevens herleiden over persoonlijk financieel gedrag.

Te veel handelen

Eeneiige tweelingen bleken vaker dezelfde aandelen en risicoprofielen te kiezen dan twee-eiige tweelingen. Cronqvist en Siegel concluderen dat genetische varianten een grote invloed hebben op de irrationele beleggingsbeslissingen van mensen.

De onderzoekers bekeken vijf veelvoorkomende beleggingsfouten: gebrek aan diversificatie in de aandelenportefeuille, te veel handelen, te sterk risicomijdend gedrag, ‘performance chasing’ (aandelen kopen die recent goed hebben gepresteerd) en te snel rijk willen worden.

Onderwijs

In het onderzoek zijn ook meer dan 700 eeneiige tweelingen betrokken die apart van elkaar zijn opgegroeid. Hoewel zij in een ander gezin woonden, verschilden hun onderlinge beleggingskeuzes niet veel van tweelingen die wel in één gezin opgroeiden. De onderzoekers vonden niet zo’n sterke correlatie tussen beleggingsfouten en omgevingsfactoren, zoals onderwijs.

De invloed van genen reikt volgens de onderzoekers verder. Genetische varianten blijken ook een rol te spelen bij andere beslissingen. Eeneiige tweelingen die hun portefeuille vullen met populaire aandelen, blijken ook in andere domeinen gevoelig voor populariteit (zoals merkartikelen).

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie