TOKIO - In Tokio is de beurs woensdag stevig hoger gesloten. De Japanse beurs wist voor het eerst sinds juli 2011 weer boven 10.000 punten te eindigen.

De stemming werd gesteund door de hogere slotstanden in New York, waar de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, zich positiever uitliet over de Amerikaanse economie. De Nikkei ging 1,5 procent hoger de dag uit op 10.050,52 punten.

De belangrijkste stijgers waren de Japanse exportbedrijven, die ook profiteerden van de zwakkere Japanse yen. De financiële fondsen zaten in de lift in navolging van flinke koerswinsten van de Amerikaanse banken.

De Federal Reserve maakte bekend dat een meerderheid van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten is geslaagd voor de stresstest waaraan de Amerikaanse centrale bank ze onderwierp.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag ook winsten zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng 0,3 procent hoger in de middaghandel en in Seoul steeg de Kospi 1 procent. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,9 procent hoger.