MANNHEIM - Het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten in de economie is in maart veel sterker toegenomen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekendmaakte.

De ZEW-index voor de economische verwachtingen steeg in maart naar een stand van 22,3, tegen 5,4 een maand eerder. Dat is de hoogste stand sinds juni 2010. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 10. Het is de vierde maand op rij dat de ZEW-index stijgt.

Volgens de onderzoekers van het ZEW-instituut bevestigen de cijfers de positieve vooruitblik van het Duitse bedrijfsleven. De onrust over de Europese schuldencrisis is de laatste tijd afgenomen, aldus het ZEW.

Er blijven wel risico's bestaan door de zwakkere economie in belangrijke Europese landen en het wantrouwen in de bankensector, aldus ZEW-president Wolfgang Franz. De ZEW-economen denken dat de verbetering van de Duitse arbeidsmarkt de binnenlandse vraag verder zal aanwakkeren.

Pessimistischer

De ondervraagde beleggers en analisten zijn wel iets pessimistischer geworden over de huidige economische situatie. Die index zakte naar 37,6 van 40,3 een maand eerder.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is het ZEW-cijfer opnieuw een bemoedigend signaal over de Duitse economie. Hij verwacht dat in het voorjaar de economie van Duitsland weer aan vaart zal winnen.

De Duitse economie is in het vierde kwartaal van 2011 met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De Duitse regering verwacht voor 2012 een groei van 0,7 procent. In 2011 kwam de groei uit op 3 procent.