WOLFSBURG - Volkswagen, Europa's grootste autoproducent, heeft vorig jaar alle financiële records gebroken, qua autoverkopen, omzet en winst. Voor dit jaar voorziet het concern een verdere groei, maakte VW maandag bekend.

Het concern behaalde een operationele winst van 11,3 miljard euro, een ruimschootse verdubbeling ten opzichte van 2010. De omzet schoot met meer dan een kwart omhoog tot een record van 159,3 miljard euro.

VW verkocht vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis meer dan 8 miljoen auto's. De groep met onder meer de merken Audi, VW, Seat, Skoda, Bentley en Bugatti, bracht in totaal 8,3 miljoen auto's aan de man. Dat betekent een groei van bijna 15 procent.

Het concern verwacht de recordwinst dit jaar te evenaren, met hulp van de introductie van 40 nieuwe (en vernieuwde) automodellen. Vooral SUV's als de Volkswagen Tiguan en de Audi Q5 vinden gretig aftrek in China, de grootste afzetmarkt voor Volkswagen.

De komende vijf jaar wil het bedrijf met 500.000 personeelsleden 50.000 nieuwe mensen aannemen. Ook het aantal fabrieken moet stijgen, van 62 naar 70, zodat er straks 10 miljoen auto's per jaar kunnen worden gemaakt.