AMSTERDAM - De Europese beurzen proberen deze week het optimisme van de afgelopen handelsdagen voort te zetten. Nu het faillissement van Griekenland voorlopig is voorkomen, richt de blik zich vooral op de Amerikaanse economie.

Vrijdag zorgden goede berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt voor koerswinsten, nadat de graadmeters in de 2 dagen daarvoor opgelucht hadden gereageerd op het naderende Griekse schuldenakkoord.

Deze week wordt vooral gekeken naar de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen en de inflatie in de Verenigde Staten in februari, die respectievelijk dinsdag en vrijdag worden gepresenteerd.

Vrijdag komen ook cijfers over de industriële productie en de jongste stand van het consumentenvertrouwen in 's werelds grootste economie naar buiten.

Fed

Daarnaast komen de beleidsmakers van de Federal Reserve dinsdag bij elkaar. De Fed zal de rentestand naar verwachting niet veranderen, maar doet wel uitspraken over de stand van de Amerikaanse economie.

Afgelopen week staken speculaties over nieuwe stimulerende maatregelen van de centrale bank de kop op, maar concrete aanwijzingen hiervoor zijn er niet.

Zuid-Europa

De schuldverlichting die Griekenland vorige week door zijn schuldeisers werd toegezegd, heeft de zorgen over de schuldencrisis enigszins verlicht. Het hoofdstuk schuldencrisis is echter nog lang niet afgesloten. De Griekse economie holt nog altijd achteruit, waardoor de kans dat de Grieken extra hulpleningen nodig zullen hebben groot blijft.

Daarnaast maken investeerders zich nog altijd zorgen over de financiële positie van Portugal en worden de vorderingen van Italië en Spanje nauwlettend gevolgd.

Cijferseizoen

Het bedrijfscijferseizoen loopt ondertussen op zijn laatste benen. Baggeraar Boskalis is donderdag het laatste bedrijf uit de AEX-index dat de boeken over het afgelopen kwartaal opent. In de MidKap staan de cijfers van de producent van specialistische materialen AMG woensdag op het programma.

Daarnaast komen kleinere fondsen als Telegraaf Media Groep, drukkerij Roto Smeets en automatiseerder Ctac met de jaarresultaten. Dat laatste bedrijf waarschuwde vorige week al voor een tegenvallende winst over 2011. De moeilijke marktomstandigheden dwongen het bedrijf tot een forse afschrijving van 11,5 miljoen euro.

Werkloosheid

In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag met een reeks belangrijke cijfers. Die dag wordt de stand van de werkloosheid in februari gemeld, evenals de ontwikkeling van de industriële productie en de omzet van de detailhandel in januari.