FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is vorig jaar in de rode cijfers gekomen als gevolg van verliezen bij dochtermaatschappij British Midland.

Het nettoverlies in 2011 kwam uit op 13 miljoen euro, vergeleken met een winst van 1,1 miljard euro een jaar eerder. Lufthansa maakte de jaarcijfers woensdag bekend.

Het cijfer geeft ''de huidige verliezen bij British Midland en de waarderingseffecten in verband met de verkoop van het dochterbedrijf'' weer, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Het operationele resultaat daalde tot 820 miljoen euro vorig jaar, van 1 miljard euro in 2010. Lufthansa zag de omzet met 8,3 procent stijgen tot 28,7 miljard euro.

British Midland

De Duitse luchtvaartmaatschappij kwam in december tot een akkoord met eigenaar IAG van British Airways voor de verkoop van British Midland. IAG betaalt 207 miljoen euro voor British Midland, maar de overeenkomst is nog onderworpen aan goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Lufthansa en IAG hopen de transactie aan het eind van het eerste kwartaal af te ronden.

In december waarschuwde Lufthansa al dat het geld zou verliezen op de verkoop van British Midland, maar de luchtvaartmaatschappij denkt de verliezen ''na ongeveer een jaar'' te hebben afgeschreven.

Lufthansa verwierf British Midland in 2009. Door de recente economische crisis en conflicten in belangrijke regio's van Noord-Afrika en het Midden-Oosten wist het de nieuwe dochter echter niet winstgevend te maken.