MÜNCHEN - Volkswagen, de grootste Europese autofabrikant, en BMW, 's werelds grootste producent van luxeauto's, hebben vooralsnog geen last van de economische crisis.

VW zag de verkopen in februari met bijna 18 procent omhooggaan, waarmee het bedrijf voor het eerst meer dan 800.000 auto's aan de man bracht over de eerste twee maanden van het jaar.

BMW verkocht vorige maand 14 procent meer auto's. Daarmee was het de beste maand februari voor het bedrijf ooit. BMW herhaalde de verwachting dat de autoverkopen dit jaar het record van vorig jaar zullen breken, mede dankzij de introductie van de nieuwe 3-serie en de 6-serie.

Vorige maand stegen de verkopen ''op vrijwel alle markten'' tot een totaal van 127.634 stuks. De groep zag de afzet van het merk Mini met een kwart omhooggaan, een bijna twee keer zo snelle groei als van het merk BMW.

China

VW verkocht vorige maand 399.700 auto's, een groei van 17,7 procent. Vooral in China, de grootste automarkt ter wereld, ging het hard. VW verkocht daar dik 31.350 auto's, een nieuwe mijlpaal van 30.000 auto's in een maand. De verkoopaantallen betekenen een groeispurt van 66 procent vergeleken met februari vorig jaar.

Sterke verkopen in opkomende landen als China, Brazilië en Rusland maakten de zwakke afzet in West-Europa meer dan goed. VW zag de winst vorig jaar meer dan verdubbelen tot een record van 15,4 miljard euro. De omzet ging met ruim een kwart omhoog tot 159,3 miljard euro.