AMSTERDAM - De Europese beurzen veerden woensdag weer wat terug na de zware verliezen van dinsdag. Beleggers bleven wel voorzichtig door de onzekerheid of voldoende financiële instellingen zullen instemmen met de plannen voor de Griekse schuldverlichting.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent (2,11 punten) hoger op 319,64 punten. De MidKap-index won 1,1 procent (5,53 punten) tot 525,98 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,4 en 0,9 procent.

''Het is opvallend dat na de sterke koersdaling op dinsdag nu toch weer risico wordt genomen. Dat wijst op een sterke positieve ondertoon op de beurzen. Verder wordt vooral uitgekeken naar het Griekse akkoord op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Griekenland

De onzekerheid over de uitvoering van de Griekse schuldendeal zorgde woensdag voor een verdere stijging van de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. De rentes klommen tot ruim boven de 5 procent. Eind vorige week daalden de Spaanse en Italiaanse rentes nog tot 4,9 procent.

Dertig private partijen zijn akkoord gegaan met de schuldenruil die deel uitmaakt van het tweede steunpakket voor Griekenland, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Het dertigtal vertegenwoordigt 39,3 procent ofwel 81 miljard euro van het totaal van 206 miljard euro aan schulden dat voor de ruil in aanmerking komt. De termijn om in te stemmen met de schuldenruil loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

Adidas

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas boekte in 2011 een recordwinst en verwacht dit jaar de vruchten te plukken van het EK voetbal en de Olympische Spelen. De verwachtingen voor 2012 vielen echter tegen en het aandeel daalde in Frankfurt met 3 procent.

In de AEX was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore de sterkste stijger met een plus van 5,3 procent. Volgens analist Versteeg heeft SBM de grootste financiële ellende achter de rug en maakt het bedrijf zich op voor een goed jaar.

Air France-KLM

Air France-KLM steeg 1,6 procent. Het luchtvaartconcern heeft in februari meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder, ondanks een staking in Frankrijk.

TNT Express zakte 0,5 procent. The Wall Street Journal meldde dat de gesprekken over een mogelijke overname van de Nederlandse pakketbezorger door de Amerikaanse branchegenoot UPS moeizaam verlopen en vertraging oplopen.

ASMI

In de MidKap daalde ASM International (ASMI) 1,8 procent na teleurstellende resultaten. De toeleverancier aan de chipindustrie zag de nettowinst in het vierde kwartaal van 2011 met 40 procent dalen.

De euro was 1,3155 dollar waard, tegen 1,3120 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 105,85 dollar per vat en Brentolie klom 1,2 procent tot 123,47 dollar per vat.