AMSTERDAM – Navigatiebedrijf TomTom heeft een deal gesloten met Qoros, China’s grootste autoproducent. De navigatiesystemen zullen in alle Qoros-auto’s verwerkt zitten.

Dat maakt TomTom dinsdag bekend. In de deal staat dat TomTom het alleenrecht heeft op navigatie-apparatuur van Qoros-auto’s, waardoor het navigatiebedrijf flink uitbreidt in Azië. In 2013 worden de eerste auto's met TomTom's navigatie op de weg verwacht.

Het contract duurt zeven jaar en TomTom levert de systemen via zijn joint venture AutoNavi, waarmee het twee jaar geleden al de Chinese markt betrad.

Onlangs breidde TomTom uit in China door verkeersinformatie te leveren. In de rest van Azië is TomTom actief in landen als India, Singapore, Thailand en Indonesië, maar nog niet met verkeersinformatie. 

Dominant

De deal met Qoros is onderdeel van TomTom's langetermijnstrategie stap voor stap volume op te bouwen in Azië. Hierbij werkt TomTom zoveel mogelijk met bulkvolume's, zoals nu het geval is in China. Qoros produceert per jaar naar schatting 100.000 auto's.

"Het is een goede manier ons product aan het middensegment te brengen", stelt Kristina Nilsson, manager bij TomTom. Ook maakt de deal TomTom in één klap dominant: "In China zijn ook weinig providers die verkeersinformatie kunnen leveren, of ze moeten erg lokaal opereren. Er was dus genoeg ruimte om dominant in de markt te worden."