NEW YORK - Olieconcern Shell heeft vorige week een rechtszaak aangespannen tegen twaalf milieuorganisaties om acties tegen proefboringen in de Noordelijke IJszee bij Alaska te voorkomen.

Dat meldde The New York Times op basis van juridische documenten die de krant heeft ingezien.

Shell wil in juli beginnen met proefboringen in de Chukchi Zee ten noorden van Alaska. Omdat de ijsvrije periode slechts 3 maanden bedraagt, wil Shell voorkomen dat de boringen vertraging oplopen door acties van milieuorganisaties.

Zij proberen al jaren de werkzaamheden van Shell in het gebied te dwarsbomen omdat de boringen schade zouden toebrengen aan het milieu. Ook vrezen ze dat eventuele olielekkage moeilijk te bestrijden zal zijn vanwege de zware weersomstandigheden.

Vergunningen

Shell probeert sinds 2007 vergunningen te krijgen om proefboringen te mogen doen in het gebied, maar het bedrijf heeft veel problemen gehad om die rond te krijgen.

Volgens Shell heeft de Amerikaanse regering gezegd proefboringen te zullen steunen zodra aan alle eisen is voldaan. Shell spendeerde naar eigen zeggen al 4 miljard dollar aan het project.