AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen.

Beleggers deden het voorzichtig aan na de verlaging van de groeidoelstelling van China en de onzekerheid over de Griekse schuldenruil. Ook kwam een negatief cijfer naar buiten over de Europese dienstensector.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,21 punten (0,7 procent) lager op 325,64 punten. De MidKap-index zakte 1,25 punten (0,2 procent) tot 537,98 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,8 procent.

China

China verlaagde zijn groeidoelstelling voor dit jaar naar 7,5 procent. Dat is het zwakste groeitempo sinds 2004. Vorig jaar kwam de groei nog uit op 9,2 procent. Daarnaast werd bekend dat de activiteit in de dienstensector van de eurozone in februari is gekrompen. Het cijfer viel economen tegen.

Onzekerheid over het aantal private investeerders dat deelneemt aan de Griekse schuldenruil zorgde ook voor terughoudendheid bij beleggers. De private partijen dienen voor vrijdag 9 maart aan te geven of ze bereid zijn een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden in ruil voor nieuwe obligaties met een lagere rente. Het schuldakkoord is een voorwaarde voor de uitbetaling van de noodsteun aan Griekenland.

ECB

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat banken opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht op hun deposito's bij de centrale bank. De banken parkeerden vrijdag 820,8 miljard euro op hun deposito's. De hoge deposito's zijn een signaal dat banken elkaar onderling nog niet erg vertrouwen.

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk. BHP Billiton verloor 2,9 procent, Xstrata daalde 4,9 procent en Rio Tinto zakte 3,9 procent. Ook de staalproducenten gingen omlaag. In de AEX waren ArcelorMittal en Aperam de grootste dalers met verliezen tot 3,8 procent.

Heijmans

In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de dalers aan met een min van 3,5 procent. ASMI verloor 2 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie maakt dinsdag de resultaten van het afgelopen kwartaal bekend. Automatiseerder Ordina was de grootste stijger onder de middelgrote fondsen met een winst van 6,8 procent.

De euro was 1,3230 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 107,09 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent.