NEW YORK - De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag licht lager. Beleggers konden zich niet optrekken aan macro-economische cijfers en namen een afwachtende houding aan.

Beursdebutant Yelp schitterde met een plus van 64 procent. De Dow-Jonesindex sloot 2,73 punten lager op 12.977,57 punten.

De S&P 500 daalde 0,3 procent (4,46 punten) tot 1369,63 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,4 procent (12,78 punten) tot 2976,19 punten. De S&P 500 en de Nasdaq beleefden hun derde week van winsten op rij.

Eerder deze week kwamen er wat tegenstrijdige macrocijfers naar buiten in de VS. ''Het nieuws blijft met elkaar conflicteren. Daarom zie je deze markt. Er zit geen snelheid meer in, we zitten even vast'', aldus een handelaar in New York.

Olieprijs

Beleggers hielden de olieprijs scherp in de gaten. Een vat olie is sinds het begin van februari 16 procent duurder geworden, onder meer vanwege spanningen tussen Iran en Israël.

Een sterke stijging in de olie- en gasprijzen kan de consumentenuitgaven de kop indrukken en daarmee de prille opleving van de Amerikaanse economie in zijn kiem smoren.

Een vat Amerikaanse olie werd vrijdag 2 procent goedkoper tot 106,62 dollar. Brentolie daalde met 1,8 procent tot 123,92 dollar.

Yelp

De Amerikaanse recensiewebsite Yelp, die ook in Nederland actief is, ging vrijdag naar de New Yorkse beurs. De aandelen werden geïntroduceerd op een koers van 15 dollar, maar schoten binnen de kortste keren omhoog tot meer dan 24 dollar.

Het flitsende debuut volgt op die van branchegenoten als LinkedIn, Groupon en Zillow, die na sterke koersstijgingen op de eerste handelsdag allemaal in waarde gedaald zijn.

Sara Lee

Sara Lee noteerde een winst van 7,1 procent, nadat het voedingsmiddelenconcern bekendmaakte dat het koffie- en theedochter DE International in de tweede helft van het jaar naar de beurs in Amsterdam brengt.

De euro was 1,3205 dollar waard ten opzichte van 1,3195 dollar rond het slot van de Europese beurzen.