AMSTERDAM - Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee brengt zijn koffie- en theedochter DE International naar de beurs in Amsterdam.

Ook het hoofdkantoor van het afgesplitste bedrijf verhuist in de tweede helft van het jaar naar Amsterdam. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Sara Lee, zelf genoteerd aan de effectenbeurs in New York, heeft het papierwerk rond de afsplitsing ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Binnenkort zal een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) goedgekeurde prospectus worden gepubliceerd.

Vorig jaar werd al bekend dat Sara Lee werkt aan een opsplitsing in twee aparte bedrijven. Het ene gaat onder de naam Sara Lee verder als vleesleverancier voor de Amerikaanse markt, het andere gaat door met de internationale verkoop van koffie en thee, via bekende merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick.

Solide

Volgens de Nederlandse topman van Sara Lee, oud-Numicobaas Jan Bennink, worden de koffie- en theeactiviteiten nu ondergebracht waar ze thuishoren, dichtbij hun belangrijkste markten in West-Europa.

''Met een geschiedenis van meer dan 250 jaar heeft de koffie- en theebusiness solide marktposities in veel Europese landen'', aldus Bennink.

'Verheugd'

"Wij zijn zeer verheugd met de beursnotering van de onderneming'', zei hoofd Listing Amsterdam van NYSE Euronext Anne Louise van Lynden van Sandenburg. "Een Nederlandse kroonjuweel komt hiermee terug naar de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext.''

Douwe Egberts was in de jaren '80 al een korte periode in Amsterdam genoteerd. Deze beursnotering werd beëindigd toen het merk werd overgenomen door Sara Lee.