UDEN - De winst van bedden- en matrassenbedrijf Beter Bed is in het vierde kwartaal van 2011 flink gedaald, onder meer als gevolg van aanhoudende malaise op de Nederlandse markt. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van de winstcijfers van het bedrijf.

De nettowinst kwam uit op 10,2 miljoen euro, bijna 15 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2010. Het bedrijfsresultaat daalde met bijna 10 procent tot 14,3 miljoen euro. De totale omzet, die Beter Bed al in januari openbaar had gemaakt, steeg met ruim 5 procent tot 108 miljoen euro.

In Nederland daalde de omzet met 12 procent, terwijl in alle andere landen waar het bedrijf actief is (Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje en Polen) er sprake was van een fors tot zeer fors stijgende omzet.

Belasting

Omdat een groter aandeel van de winst uit Duitsland kwam, was Beter Bed ook gevoelig voor de gevolgen van de hogere belastingtarieven die in dat land gelden. Dat was ook een reden waarom de nettowinst in het vierde kwartaal flink daalde.

Topman Ton Anbeek denkt dat de vooruitzichten voor 2012 in onder meer Nederland en Spanje uitdagend blijven. De eerste 2 maanden van dit jaar verliepen nagenoeg identiek aan die in het laatste kwartaal van 2011.

Ook dit jaar ontwikkelde de omzet in Nederland zich negatief. In Duitsland blijft het consumentenvertrouwen onveranderd hoog, verwacht Beter Bed.

Nieuwe winkels

Over heel 2011 zagen de cijfers van de onderneming er gunstiger uit dan in de laatste 3 maanden. In 2011 ging de nettowinst met 0,3 procent omhoog tot 28 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 2,2 procent tot 38,3 miljoen euro en de omzet steeg tot 397 miljoen euro.

Beter Bed opende vorig jaar 123 winkels en sloot er 53. Aan het einde van het jaar stond de teller op 1187 winkels in de landen waar het bedrijf actief is. In 2012 denkt Beter Bed per saldo opnieuw tussen de 70 en 80 winkels te openen.