SCHIEDAM - De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore is vorig jaar diep in de rode cijfers beland als gevolg van extra kosten bij twee langlopende projecten.

Het bedrijf leed een nettoverlies van 440,6 miljoen dollar (331 miljoen euro), tegen een winst van 276 miljoen dollar een jaar eerder. Dat maakte SBM vrijdag bekend.

Het bedrijf moest eerder een buitengewone last nemen van 450 miljoen dollar vanwege vertragingen met de offshoreprojecten Yme in Noorwegen en Deep Panuke in Canada. Daar kwam in het vierde kwartaal nog een extra afschrijving van 407 miljoen dollar bovenop, aldus SBM.

Het concern gaf aan met de opdrachtgevers van beide projecten in gesprek te zijn om tot oplossingen te komen voor de vertragingen.

Orderportefeuille

Het bedrijfsresultaat van SBM bedroeg 813,2 miljoen dollar, tegen 712,4 miljoen dollar in 2010. De omzet ging licht omhoog tot 3,16 miljard dollar. SBM zag de orderportefeuille aan het einde van 2011 uitkomen op een recordniveau van 16,9 miljard dollar. Het bedrijf kreeg in 2011 voor 8,55 miljard dollar aan nieuwe orders.

De onderneming uit Schiedam gaf verder aan voor 2012 een omzet te verwachten van circa 4 miljard dollar. SBM keert geen dividend uit over 2011.

Boorplatform

SBM bouwt een offshoreboorplatform in het Noorse deel van de Noordzee in opdracht van het Canadese Talisman Energy. Het Ymeproject heeft echter jaren vertraging opgelopen en SBM is in een geschil verwikkeld met de partners.

Verder heeft het bedrijf bij het Canadese Deep-Panukeproject voor de kust van Nova Scotia onenigheid met opdrachtgever EnCana over extra kosten en vertragingen.

De problemen met de projecten in Noorwegen en Canada leidden vorig jaar augustus tot het vertrek van topman Tony Mace van SBM. Hij werd opgevolgd door Bruno Chabas.

Positief

Ondanks de tegenvallers voor SBM is het bedrijf positief gestemd over de vooruitzichten voor de offshore olie- en gassector.

De marktomstandigheden zullen ''uitbundig'' zijn, aldus SBM. Ook ziet het bedrijf uitstekende mogelijkheden op de markt voor drijvende productieplatformen (fpso's).