ALMERE - Uitzendconcern USG People heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 5 procent minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Dat maakte het moederbedrijf van uitzendbureaus Start People en Unique vrijdag bekend.

De omzet daalde tot 795,3 miljoen euro. Dat was minder dan het bedrag van 818 miljoen euro dat analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Door onder meer een afschrijving van 19 miljoen euro op de Spaanse activiteiten leed USG People een nettoverlies van 37 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

USG People zag afgelopen kwartaal vooral de vraag naar uitzendkrachten vanuit de industrie afnemen. De vraag vanuit de Nederlandse overheid stabiliseerde, maar op een laag niveau. Door de bezuinigingen van de overheid is de vraag vanuit de publieke sector vorig jaar stevig gedaald.

Geen verbetering

De uitzender zag de omzet in nagenoeg alle landen waar het actief is dalen. In Nederland nam de omzet met bijna 20 miljoen euro af tot 305,3 miljoen euro.

In België, Duitsland en Frankrijk was de afname minder groot. In Spanje stabiliseerde de omzet ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het bedrijf ziet vooralsnog geen verbetering. In januari lag de omzet 6 procent lager dan in de eerste maand van 2011. Vanwege de onzekerheid in de markt deed het bedrijf geen uitspraken over de verwachtingen voor de winst en omzet in 2012.

Industrie

Over heel 2011 nam de omzet met 5 procent toe, tot 3,25 miljard euro. In deze periode vertoonden de algemene uitzenddiensten, aan onder meer de industrie, nog de sterkste groei. De levering van meer gespecialiseerd en hoogopgeleid personeel nam af ten opzichte van 2010.

In 2011 leed USG People een nettoverlies van 40 miljoen euro. Zonder incidentele kosten en afschrijvingen bleef een onderliggende nettowinst over van 25,5 miljoen euro. Het bedrijf stelt op basis van de onderliggende winst een dividend voor van 0,17 euro per aandeel over 2011.