AMSTERDAM - De Europese beurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

De Amsterdamse beurs wist echter het hoofd boven water te houden dankzij een sterke koerswinst van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent (1,3 punten) hoger op 327,85 punten. De MidKap-index klom ook 0,4 procent (1,97 punten) tot 539,23 punten. De beurs in Parijs sloot vlak. Frankfurt en Londen zakten 0,3 procent.

Banken

Bankaandelen deden het vrijdag weer goed. De sector profiteerde deze week van de goedkope 3-jarige leningen die de Europese Centrale Bank (ECB) deze week voor de tweede keer verstrekte. Uit cijfers van de ECB bleek dat banken een recordbedrag 776,9 miljard euro hebben ondergebracht bij de centrale bank. Het eerdere record stond op ruim 528 miljard euro.

ING noteerde in Amsterdam een koerswinst van 3,2 procent, BNP Paribas won in Parijs 1,5 procent en Barclays koerste 2,2 procent hoger.

In Frankfurt werd de stemming echter gedrukt door tegenvallende Duitse detailhandelsverkopen. De verkopen daalden in januari met 1,6 procent, terwijl er was gerekend op een stijging van 0,5 procent. Het Duitse detailhandelsconcern Metro zakte daardoor op de beurs in Frankfurt met 2,9 procent.

Spanje

Er kwam meer slecht nieuws uit Europa. Spanje liet weten dat het begrotingstekort in 2012 hoger zal uitvallen dan eerder voorzien. Het Zuid-Europese land wil zijn begrotingstekort dit jaar terugdringen tot 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Eerder ging Spanje nog uit van een tekort van 4,4 procent over 2012.

In de AEX was SBM Offshore veruit de grootste stijger met een winst van bijna 16 procent. De dienstverlener voor de olie- en gasindustrie leed in 2011 een nettoverlies van 440,6 miljoen dollar (331 miljoen euro) als gevolg van extra kosten bij twee probleemprojecten. De onderliggende resultaten waren volgens analisten echter goed. Ook waren ze tevreden over de vooruitzichten van het bedrijf.

USG People

In de MidKap brachten de uitzenders USG People en Brunel minder opvallende resultaten naar buiten. USG leed in het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies van 37 miljoen euro. Het aandeel noteerde na stevige schommelingen een winst van 0,3 procent.

Brunel leverde 0,7 procent in. Volgens handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers is de koersdaling van Brunel het gevolg van winstnemingen.

De euro was 1,3195 dollar waard, tegen 1,3330 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 106,53 dollar per vat. Ook Brentolie zakte ruim 2 procent, tot 123,73 dollar per vat.