NEW YORK - De beurzen in New York zijn donderdag met hogere koersen de handel uitgegaan.

Beleggers kregen inspiratie door opbeurende verkoopcijfers van bedrijven over februari en lieten tegenvallende Amerikaanse macrocijfers even links liggen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 28,23 punten (0,2 procent) hoger op 12.980,30 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 8,41 punten (0,6 procent) tot 1374,09 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 22,08 punten (0,7 procent) tot 2988,97 punten.

Uitkeringsaanvragen

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten conform verwachting is uitgekomen op 351.000. Ook bleek dat de consumentenuitgaven in januari minder sterk zijn gestegen dan verwacht. De groei van het persoonlijke inkomen viel ook lager uit dan verwacht.

Later werd bekend dat de bouwuitgaven in de VS in januari voor het eerst in 6 maanden zijn gedaald, terwijl juist op een groei van de uitgaven was gerekend. Verder viel de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie tegen. De Amerikaanse industrie toonde in februari een minder sterke groei dan een maand eerder. Ook viel het cijfer lager uit dan economen hadden voorspeld.

Autofabrikanten

De Amerikaanse autofabrikanten Ford Motor en General Motors (GM) maakten donderdag Amerikaanse verkoopcijfers over februari bekend. Ford liet een verkoopgroei zien van 14 procent en het aandeel won 2,3 procent. De verkoop van GM ging vorige maand licht omhoog en het aandeel steeg 1,7 procent.

Ook kwamen Amerikaanse detailhandelaars met meevallende verkoopcijfers over februari. Zo won kledingketen Gap 7,2 procent.

Sara Lee

De producent van levensmiddelen Sara Lee steeg 0,7 procent. Het concern zou overwegen zijn koffiedochter Douwe Egberts naar de beurs in Amsterdam te brengen. De beursgang zou gepland zijn voor mei of juni.

De euro was 1,3312 dollar waard, tegen 1,3330 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 108,91 dollar. Brentolie won 3 procent.