EINDHOVEN - Philips gaat een deel van zijn lichtdivisie in Roosendaal verplaatsen naar Polen. Daarbij gaan 200 van de in totaal 550 banen in Roosendaal verloren. Dat maakte Philips donderdag bekend.

Het gaat om de productie van een deel van de TL-lampen en professionele spaarlampen. De productie van de laatste generatie TL-lampen blijft in Roosendaal.

Werknemers in Roosendaal werden donderdag op de hoogte gebracht van de reorganisatie. FNV Bondgenoten liet in een reactie weten dat ''werknemers en FNV Bondgenoten zich bedonderd voelen door Philips''.

De vakbond wil een onderzoek naar ''nut en noodzaak van de verplaatsing naar Polen en gaat zich met de werknemers beraden op acties voor behoud van werk en een uitstekend sociaal plan".

Onbegrijpelijk

Suat Koetloe van Vakbond De Unie spreekt van een ''onbegrijpelijk besluit''. Hij noemt het ''erg vreemd om een winstgevend bedrijf zoals Lighting Roosendaal de nek om te draaien".

CNV Vakmensen is woedend . ''Dit is de zoveelste keer dat Philips zijn werknemers in de uitverkoop doet'', aldus vakbondsbestuurder Arjan Huizinga. Hij kondigde aan dat vakbonden en personeel vrijdagochtend met elkaar de situatie bespreken.