ROME - De rente op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties is donderdag stevig gedaald. Volgens analisten jagen de goedkope kredieten van de Europese Centrale Bank (ECB) de vraag naar de schuldpapieren aan.

Het rendement op 2-jarige Italiaanse leningen daalde donderdagochtend voor het eerst sinds november 2010 tot minder dan 2 procent.

De rente op 10-jarige obligaties zakte tot 5,08 procent. Dat is het laagste niveau sinds eind augustus vorig jaar. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een lager rendement wijst op een hogere waarde.

De rente op 10-jarige Spaanse leningen nam af tot 4,9 procent. Ruim 2 weken geleden lag het rendement nog op bijna 5,5 procent.

Veiling

Spanje veilde donderdag voor 4,5 miljard euro aan leningen met looptijden van 2 tot 4 jaar. De rentes op deze leningen kwamen vooral bij de twee kortste leningen aanzienlijk lager uit dan bij de vorige vergelijkbare veilingen.

Het rendement op de 2-jarige leningen daalde van 3,6 naar 2,1 procent. Op de 3-jarige obligaties werd een gemiddelde rente geboden van 2,6 procent. Vorige maand was dit nog 3,3 procent.

ECB

De ECB verstrekte woensdag voor in totaal 530 miljard euro aan goedkope 3-jarige leningen aan Europese banken, waarvan 139 miljard euro aan banken in Italië.

De eerste ronde van deze kredieten, in december 2011, zorgde ook al voor een daling van het rendement op Zuid-Europese staatsobligaties.

De leningen van de ECB zijn bedoeld om de zorgen over de financiële positie van Europese banken weg te nemen. Daarbij kunnen ze helpen bij het herstel van de handel in obligaties van Europese probleemlanden. Banken kunnen de de kredieten gebruiken om obligaties te kopen die een hogere rente opleveren dan ze zelf aan de ECB moeten afdragen.