AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten. Een daling van de rente op Italiaanse staatsobligaties en een succesvolle Spaanse obligatieveiling zorgden voor een opgewekte stemming onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,30 punten (0,7 procent) hoger op 326,55 punten. De MidKap-index klom 5,23 punten (1 procent) tot 537,26 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 1 en 1,4 procent.

Spanje haalde donderdag 4,5 miljard euro op met de uitgifte van kortlopende obligaties. De rente die het land op de leningen moest betalen, nam opnieuw af. Ook de rente op Italiaanse staatsobligaties liet een flinke daling zien. De rente op 10-jarige obligaties zakte tot het laagste niveau sinds eind augustus vorig jaar.

ECB

Volgens analisten joegen de goedkope kredieten van de Europese Centrale Bank (ECB) de vraag naar de schuldpapieren aan. De ECB verstrekte woensdag voor in totaal 530 miljard euro aan goedkope 3-jarige leningen aan Europese banken, waarvan 139 miljard euro aan banken in Italië.

De financiële aandelen lieten winsten zien in de nasleep van de ECB-operatie. De Franse banken BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale stegen in Parijs tot 3,3 procent. ING won 1,7 procent en Aegon steeg 1,5 procent. In Frankfurt won Commerzbank 2,9 procent en Deutsche Bank klom 2,2 procent.

Ahold

In de AEX verloor Ahold 1,2 procent. Het supermarktconcern zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 75 procent stijgen. Zowel in de Verenigde Staten als in Nederland ging het resultaat omhoog. Dit jaar begon voor Ahold echter met een iets tragere groei omdat consumenten de hand op de knip hielden.

In Zürich klom Adecco 8,5 procent. Het grootste uitzendbedrijf ter wereld maakte meevallende kwartaalcijfers bekend. Wel waarschuwde Adecco voor een afnemende groei van de uitzendmarkt. In Amsterdam steeg de Nederlandse rivaal Randstad 4,5 procent, waarmee het fonds de sterkste stijger in de AEX was.

Heijmans

Heijmans noteerde 7 procent hoger. Het bouwbedrijf dook in 2011 in de rode cijfers door een forse afboeking op vastgoed. Het bedrijf had al gewaarschuwd voor het verlies.

De euro was 1,3330 dollar waard, tegen 1,3364 dollar aan het einde van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 107,51 dollar per vat en Brentolie klom 1,3 procent tot 124,28 dollar.