ROSMALEN - Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar fors afgeboekt op zijn vastgoedposities en is mede daardoor in het rood gedoken. Dat bleek uit de resultaten die de onderneming donderdag bekendmaakte.

Heijmans schreef 43 miljoen euro af op de vastgoedposities, boekte 10 miljoen euro af aan goodwill en had reorganisatiekosten van 9 miljoen euro.

Daarmee is het nettoverlies uitgekomen op 38 miljoen euro. In 2010 bleef onder de streep nog een winst over van 16 miljoen euro. De omzet steeg licht, van 2,28 miljard euro tot 2,36 miljard euro.

''In de tweede helft van het jaar verslechterde de woningmarkt verder. Zoals eind januari aangekondigd hebben we tegen deze achtergrond besloten een aantal vastgoedposities af te waarderen waarmee we aansluiten bij de nieuwe realiteit in de woningmarkt'', aldus bestuursvoorzitter Gerrit Witzel.

Van de afboeking van 43 miljoen euro had 39 miljoen euro betrekking op vastgoed en stukken grond in Nederland, waarop in de toekomst gebouwd zal worden. De rest werd afgeschreven op Belgische posities.

Beton

Volgens de topman vielen de resultaten bij utiliteitsbouw en prefab (beton) ''sterk'' tegen. Heijmans greep al eerder in bij de onderdelen in een poging het tij te keren. ''Het resultaat van utiliteitsbouw is in de tweede helft van 2011 fors onder druk gekomen.

Ten eerste is dit veroorzaakt door de ontwikkelingen in prefab. Met name als gevolg van de slechte marktomstandigheden nam het verlies in de loop van het jaar toe'', aldus Heijmans.

Daarnaast vielen ook de resultaten bij de projecten van utiliteitsbouw in het tweede halfjaar sterk negatief uit. ''Onvoldoende kwaliteit in de uitvoering van projecten maar deels ook de aansturing van de organisatie zijn hier in belangrijke mate debet aan.''

Het bedrijf is wel tevreden met de resultaten bij infra, woningbouw en techniek. Ondanks de malaise op de woningmarkt sloot de vastgoedtak van Heijmans het jaar af met een kleine operationele winst.