NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street leden woensdag geringe verliezen.

Beleggers verwerkten meevallende macrocijfers, commentaar van Ben Bernanke en een rapport over de stand van de Amerikaanse economie in de eerste anderhalve maand van dit jaar.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 12.952,07 punten. De S&P 500-index ging 0,5 procent achteruit tot 1365,68 punten. De Nasdaq verloor 0,7 procent tot 2966,89 punten.

Eerder op de dag stond de Nasdaq voor het eerst sinds december 2000 boven 3000 punten. De Dow en de S&P 500 tikten beide de hoogste stand in vier jaar aan.

Werkeloosheid

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zei onder meer dat de werkloosheid in de VS niet in hetzelfde rappe tempo zal blijven afnemen als tussen augustus en januari, tenzij de economische groei flink toeneemt. Bernanke gaf echter geen indicatie dat de Fed op korte termijn met extra steun komt.

In augustus zat 9,1 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder werk. Dat was in januari gedaald tot 8,3 procent, het laagste niveau in drie jaar tijd. Volgens Bernanke was dat beter dan verwacht. Die opmerking leidde tot een forse daling van de goudprijs, met ongeveer 100 dollar tot 1690 dollar per ounce.

Economie

Een uur voor de handelsaanvang maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 3 procent groeide. Dat was een opwaartse herziening van de eerder gemelde 2,8 procent.

Wat later op de dag bleek dat de bedrijvigheid in en rond de Amerikaanse stad Chicago flink is toegenomen. Een index die de werkgelegenheid weerspiegelt, bereikte de hoogste stand sinds mei 1984. Een index voor nieuwe orders steeg tot het hoogste punt sinds maart vorig jaar.

Rapport

Tijdens de New Yorkse middag kwam een rapport naar buiten over de stand van de economie. Uit dat zogeheten Beige Book, opgesteld door de Federal Reserve, bleek dat de Amerikaanse economie in de eerste zes weken van dit jaar gematigd is gegroeid. Vooral de industrie was een lichtpunt met een toename in ontvangen orders en investeringen.

De Dow kende weinig uitschieters. In negatieve zin viel Hewlett-Packard (min 3,3 procent) op. 's Werelds grootste computerfabrikant kondigde aan personeel te ontslaan bij een onderdeel dat software voor mobieltjes maakt.

De euro noteerde 1,3320 dollar in vergelijking met 1,3364 dollar bij het slot van de Europese beurzen.