ALMELO - De producent van technisch textiel TenCate heeft over heel 2011 de winst en omzet fors zien stijgen.

In de laatste maanden van het jaar groeide de onderneming echter minder uitbundig dan in de eerste helft van 2011, zo bleek uit de resultaten die TenCate woensdag publiceerde. Voor dit jaar verwacht de onderneming toch dat het resultaat minstens op hetzelfde niveau uitkomt als vorig jaar.

In het vierde kwartaal was er onder meer sprake van een sterke terugval in de omzet van TenCate's speciale beschermende stof Defender M, die vooral wordt gebruikt voor de productie van Amerikaanse legeruniformen. De daling was het gevolg van de versnelde terugtrekking van de Verenigde Staten uit Afghanistan.

Daarnaast beëindigde TenCate het contract met een van zijn grootste klanten voor kunstgrasvezels, FieldTurf. Dit gebeurde in een poging de kunstgrasmarkt te herstructureren om een betere grip op de keten te krijgen en de kosten te drukken. Deze veranderingen gaan niet per se gepaard met banenverlies, maar raken aan de ''manier van denken'', aldus topman Loek de Vries.

Absolute marktleider

De Vries denkt dat TenCate als absolute marktleider de veranderingen binnen relatief korte tijd kan doorvoeren. De topman toonde zich tijdens een toelichting op de resultaten relatief optimistisch over de ontwikkelingen in de kunstgrassector in 2012.

TenCate verwacht dat het resultaat in 2012 minstens op hetzelfde niveau uitkomt als in 2011. Het zal echter wel wat tijd kosten om de leemte op te vullen die door de teruggang in Defender M ontstaat. TenCate werkt aan een verdere diversificatie van de toepassingen van Defender M en andere beschermende stoffen, maar de eerste helft van 2012 zal niet vergelijkbaar zijn met dezelfde periode in 2011, zei De Vries.

Verdere groei

Voor verdere groei mikt het bedrijf ook op meer industriële toepassing van beschermende stoffen, verdere groei in toepassingen van composieten in de luchtvaart en de auto-industrie en de kracht van de tak Geosynthetics. Alle kernactiviteiten zullen naar verwachting met name in de opkomende markten de sterkste groei doormaken.

Over heel 2011 kwam de omzet van TenCate uit op 1,14 miljard euro, een stijging met 16 procent. De nettowinst groeide met 28 procent tot 59 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2011 kwam de omzet uit op 257 miljoen euro, evenveel als in de laatste 3 maanden van 2010. In het tweede kwartaal bedroeg de omzet nog 313 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 8,3 miljoen euro, tegen 11,7 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2010.