UTRECHT - Advocaat Adriaan de Gier sleept Staalbankiers opnieuw voor de rechter omdat klanten van de bank het schip zijn ingegaan met complexe, risicovolle beleggingsproducten van de failliete Amerikaanse bank Lehman.

In totaal gaat het om claims ter waarde van 1,5 miljoen euro verdeeld over 5 klanten. Dat heeft De Gier woensdag bekendgemaakt.

Staalbankiers zadelde klanten volgens de advocaat eind 2007 op met riskante zogeheten Lehman-notes, zonder hen goed voor te lichten over de risico’s.

Ook greep de bank niet in om de schade te beperken toen Lehman in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 in de gevarenzone belandde, stelt de advocaat. Volgens De Gier weigert Staalbankiers halsstarrig om vrijwillig schade te vergoeden.

Lehman

De bank heeft in de jaren 2006-2008 samen met Lehman zogenoemde gestructureerde producten (Lehman-notes) ontwikkeld en die op grote schaal aan haar eigen klanten verkocht onder de naam Staalbankiers Garantiebeheer.

''Dat is bepaald niet goed afgelopen: Lehman is vanwege dat soort producten failliet gegaan en de klanten van Staalbankiers zijn massaal het schip ingegaan met die producten'', aldus De Gier. Vorig jaar werd Staalbankiers in twee andere dossiers al veroordeeld tot schadevergoeding in verband met dit product.

Staalbankiers

Staalbankiers laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de uitspraken van De Gier en dat het om maximaal 10 klanten gaat die de betreffende beleggingsproducten hebben gekocht. Daarmee was een bedrag van in totaal circa 3 miljoen euro gemoeid.

''Natuurlijk betreuren wij het dat het zo is gelopen, maar Lehman ging van de ene op de andere dag failliet. Dat hebben wij niet zien aankomen, net zoals de rest van de wereld dat niet zag aankomen’’, aldus een woordvoerder. Staalbankiers is in hoger beroep gegaan na uitspraken in deze kwestie .

Belegging

De woordvoerder wijst er verder op Lehman destijds als een zeer veilige belegging werd beschouwd en dat Staalbankiers zich juist altijd heeft onderscheiden van andere banken met betrouwbare advisering aan de klanten.

De Gier kreeg een paar jaar geleden landelijke bekendheid door zijn acties rond Fortis. Met de stichting FortisEffect behartigt hij de belangen van beleggers die verloren hebben op de ineenstorting van het Belgische financiële concern. De Gier heeft namens ongeveer 1400 gedupeerden een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat.