AMSTERDAM - Kabelbedrijf Ziggo wil naar de beurs in Amsterdam. Dat meldt het bedrijf woensdag.

Een geplande datum kan het grootste kabelbedrijf van Nederland nog niet geven. Hoeveel aandelen het bedrijf precies wil uitgeven wordt ook in een later stadium bekend gemaakt.

"Het bedrijf is helemaal klaar voor een zelfstandige toekomst", zegt directievoorzitter Andrew Sukatawy. Volgens topman Bernard Dijkhuizen leidt de beursnotering tot een betere toegang tot de kapitaalmarkt om de groeistrategie van het bedrijf te kunnen ondersteunen. 

De kabelaar wilde al langer naar de beurs, maar de economische turbulentie hield die stap tegen. Met de nog altijd voortwoekerende eurocrisis blijft het de vraag in hoeverre beleggers bereid zijn om te investeren.

De eigenaren van Ziggo, Warburg Pincus en Cinven, willen naar verluidt 15 tot 20 procent van de onderneming naar de beurs brengen en daarmee 600 tot 800 miljoen euro ophalen. Het bedrijf zou 7 tot 8 miljard euro waard zijn. 

In totaal begeleiden acht banken, waaronder Rabobank en ABN Amro, de beursgang. 

De beursgang zou in totaal, inclusief de verkoop van alle al bestaande aandelen, ruim 1 miljard euro moeten opleveren. Ziggo draaide vorig jaar een omzet van 1,5 miljard euro, 7,4 procent meer dan het jaar daarvoor.

Het bedrijf met ongeveer 3 miljoen klanten is in eigendom van de investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Cinven en is het resultaat van een drieledige fusie, begonnen met de aankoop van Multikabel door Warburg Pincus in 2005.

Het jaar erop kocht het duo Casema en combineerde dit bedrijf met Multikabel. In 2006 kochten beide bedrijven vervolgens Essent Kabelcom en veranderde de naam van de ontstane entiteit in Ziggo.