AMSTERDAM - De meeste Europese aandelenbeurzen gaven woensdag in het laatste handelsuur de winst prijs door koersverliezen bij grondstofgerelateerde bedrijven.

De bewegingen van de graadmeters waren de hele dag gering, mede door een stortvloed aan cijfers die beleggers te verwerken kregen.

De AEX-index sloot met een verlies van 0,4 procent op 324,25 punten, terwijl de MidKap-index van middelgrote fondsen 0,1 procent steeg tot 532,03 punten. De FTSE in Londen verloor 1 procent en de DAX in Frankfurt leverde 0,5 procent in, terwijl de CAC 40 in Parijs de schade beperkte tot een min van 0,04 procent.

ECB

De beurzen begonnen positief aan de handel in de aanloop naar de tweede 3-jarige lening van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verstrekte voor 529,5 miljard euro aan leningen tegen een lage rente van 1 procent aan ongeveer 800 banken. Bij de eerste 3-jarige lening in december vorig jaar tekenden 523 banken in voor 489 miljard euro.

De omvang van de ECB-lening werd lauw ontvangen op de beurs. Beleggers kozen ervoor af te wachten wat de banken met het goedkope geld gaan doen en richtten zich op bedrijfs- en macronieuws.

Amerika

Halverwege de Europese middag maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 3 procent groeide. Dat was een opwaartse herziening van de eerder gemelde 2,8 procent.

Wat later op de dag bleek dat de bedrijvigheid in en rond de Amerikaanse stad Chicago flink is toegenomen. Een index die de werkgelegenheid weerspiegelt, bereikte de hoogste stand sinds mei 1984. Een index voor nieuwe orders steeg tot het hoogste punt sinds maart vorig jaar.

ArcelorMittal

Grondstofgerelateerde bedrijven, waaronder staalconcern ArcelorMittal, behoorden tot de sterkste dalers. De sector dook in de min op Wall Street, waarna Europese branchegenoten volgden. ArcelorMittal daalde 2 procent, concurrent ThyssenKrupp leverde 1 procent in en mijnbouwer BHP Billiton verloor 3,9 procent.

DSM was een van de vele Nederlandse fondsen die cijfers presenteerde. Het speciaalchemiebedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal licht stijgen, terwijl de nettowinst afnam. DSM is voorzichtig optimistisch over 2012 en ligt op koers om de doelstellingen voor 2013 te halen. Desondanks verloor het fonds 1,4 procent.

De euro was 1,3364 dollar waard tegen 1,3461 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op dinsdag.