HEERLEN - Speciaalchemiebedrijf DSM heeft de omzet in het vierde kwartaal van 2011 licht zien stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor. De nettowinst daalde als gevolg van bijzondere lasten die het bedrijf moest nemen.

DSM zei woensdag ''voorzichtig optimistisch'' te zijn over 2012 en op koers te liggen voor de realisatie van de doelstellingen in 2013.

De nettowinst kwam in het vierde kwartaal uit op 85 miljoen euro (tegen 149 miljoen in het vierde kwartaal van 2010) als gevolg van kosten voor onder meer herstructureringsmaatregelen en het schikken van rechtszaken.

De omzet steeg tot 2,227 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 166 miljoen euro. Behalve de omzet liggen de cijfers onder de verwachting van analisten.

Dividend

Topman Fijke Sybesma sprak in een toelichting van een ''sterk jaar ondanks de uitdagingen die de wereldeconomie, de ongunstige valutakoersontwikkelingen en de hoge grondstofprijzen met zich mee brachten''. Het bedrijf verhoogt het dividend met 0,10 euro en kondigde ook nieuwe bezuinigingsmaatregelen aan, zonder die financieel te specificeren.

Sybesma liet weten dat het nu nog te vroeg was om te zeggen of de besparingen ten koste zouden gaan van werkgelegenheid. Het gaat in ieder geval niet om een vastomlijnd programma voor kostenreducties.

Voeding

Het cluster voeding, dat onder meer vitamines produceert, had in 2011 niet te lijden onder de moeilijkere marktomstandigheden. De divisie realiseerde een flinke stijging van de winst en omzet en zal in 2012 naar verwachting blijven groeien, zo liet Sybesma weten.

De divisie polymer intermediates maakte in 2011 een zeer sterke groei door, maar zal die na het ''uitzonderlijke jaar'' in 2012 niet voortzetten. De verwachting is dat het resultaat duidelijk lager zal zijn dan afgelopen jaar, aldus de topman.

DSM had in 2011 te maken met sterk stijgende kosten van grondstoffen, onder meer van olie. De verwachting is dat er ook in 2012 prijsstijgingen zullen zijn ''die moeilijk aan de klanten zijn door te berekenen'', liet financieel topman Rolf-Dieter Schwalb in een toelichting weten.