AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag hoger dankzij een veel sterker dan verwachte stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Dat cijfer bood tegenwicht aan een flinke daling van het aantal orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten.

De AEX eindigde met een winst van 0,2 procent op 325,55 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 531,42 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,2 en 0,6 procent vooruit.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg in februari naar het hoogste niveau in een jaar. De vertrouwensindex van onderzoeksbureau Conference Board steeg van 61,5 in januari naar 70,8. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 63.

Orders

Eerder op de dag zorgde een tegenvaller over de orders voor duurzame goederen nog voor een domper op de beurzen. Het aantal orders daalde in januari met 4 procent op maandbasis, de sterkste afname in 3 jaar.

Beleggers waren in de ochtendhandel voorzichtig optimistisch. Ze hoopten dat de nieuwe financieringsronde van de Europese Centrale Bank (ECB) zal leiden tot meer risicobereidheid op de beurzen.

ECB

De ECB verstrekte eind december bijna 500 miljard euro aan leningen aan Europese banken tegen een rente van 1 procent. Woensdag kunnen de banken voor de tweede keer aankloppen bij de centrale bank voor goedkope 3-jarige leningen.

Italië wist dinsdag met succes 6,25 miljard euro op te halen met een veiling van 5- en 10-jarige obligaties. De rente die het land moet betalen op de 10-jarige lening, nam af tot 5,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds augustus vorig jaar. De rente op de 5-jarige lening zakte tot het laagste niveau sinds mei 2011.

TomTom

TomTom viel in Amsterdam uit de toon met een koersverlies van 14,9 procent. Het navigatiebedrijf zag de omzet vorig jaar met 16 procent dalen en voorziet dit jaar een verdere afname. Ook de winst daalt dit jaar naar verwachting. Analisten van SNS Securities noemden de prognoses zorgwekkend.

Ordina was met een winst van ruim 5 procent de sterkste stijger in de MidKap na publicatie van de jaarcijfers. De automatiseerder leed in 2011 een nettoverlies van 15,8 miljoen euro als gevolg van afvloeiingskosten ter waarde van 13,4 miljoen euro. Volgens analisten voldeden de resultaten aan de verwachtingen.

De euro was 1,3461 dollar waard in vergelijking met 1,3412 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 108,12 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent tot 123,08 dollar per vat.